Blog arşivi

Oto Cam

Kendi sağlığımıza dikkat ediyoruz. Peki bize kar, yağmur, çamur demeden tüm hava şartlarında yol arkadaşlığı eden aracımıza da aynı özeni gösteriyor muyuz? Sahi aracımızın bakımı ile ilgili nelere dikkat ediyoruz veya nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz?


Bu yazımızda size oto camlardan bahsedeceğiz; oto cam nedir, oto cam çeşitleri nelerdir ve birbirinden farkları nelerdir, bir hasar meydana gelmesi durumunda oto cam değişimi nasıl yapılır gibi önemli noktalara değineceğiz.


Öncelikle basitçe ifade etmek gerekirse oto cam, aracınızda gördüğünüz camlardır. Ve tüm oto camlar tek formda değildirler. Her biri otomobilin belirli pencerelerinde kullanılır. Birazdan bahsedeceğimiz iki oto cam türü de darbeye karşı dayanıklıdır ve normal camdan daha güçlüdür. Peki bu oto cam türleri nelerdir?


Lamine Emniyet Camı: Bu genellikle aracın ön camında kullanılan cam türüdür. İnce bir vinil tabakasına sahip birkaç cam parçasından oluşmaktadır. Cam ısıtılır ve bir çeşit fırın olan bir otoklavda birlikte preslenir. Lamine cam sert bir darbeye maruz kaldığında paramparça olur ancak genellikle parçalanmış parçalar vinile yapıştıkları için yere düşmezler.


Temperli Cam: Bu tip camlar genellikle aracın yan ve arka camlarında kullanılmaktadır. Bir camın temperli cam haline gelebilmesi için özel bir işlemden geçmesi gerekmektedir. Cam ısıtılır ve daha sonra hızla soğutulur. Temperli cam sert bir darbeye maruz kaldığında parçalanır ve küçük parçalar halinde yere düşer. Kırık normal cam gibi keskin kenarlara sahip değildir.


Bir kaza meydana geldiğinde ön cam zarar  görebilir ve değiştirilmesi gerekebilir ancak çakıl taşı gibi aracın ön camına denk gelen cisimler ön camda damarlaşma ya da çatlağa neden olabileceği için oto camın onarılması veya  değiştirilmesi gerekebilir hem de en acil şekilde. Çünkü camın titreşimi zamanla minik derin daha büyük hale gelmesine sebep olabilir. Bu da daha büyük risk ve kazalara davetiye çıkarabilir.


Günümüzde artık ön camın değiştirilmesi kolaydır. Aracınızı oto cam tamirhanesine götürmektense profesyonel oto cam montajı yapan uzmanları tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Peki ön cam nasıl değiştirilir?


Kaput, silecekler ve kalıplar çıkarılarak ön cam kaldırılır. Yeni ön cam yerleştirilmeden önce eski ön camdan kalan yapıştırıcılar temizlenir. Temizleme işlemi gerçekleştirildikten sonra profesyonel ön camı yerinde tutan kanala yeni yapıştırıcı uygulanır ve buraya yedek ön cam yerleştirilir. Ardından kaput, silecek ve kalıplar yerlerine tekrar yerleştirilir. Böylelikle yaklaşık 60 dakika süren işlemin sonuna gelinmiş olur.


Ön camda büyük bir hasar değil de sadece küçük bir damarlaşma veya iz varsa, oto cam uzmanı mevcut küçük damar veya izin daha fazla yayılmasını önlemek için hasarı onarabilir. Onarım işlemi ise genelde 30 dakikadan az sürmektedir. Damar veya iz iyice temizlendikten sonra kurutulur ve reçine enjekte edilerek bunu yerinde tutmak için mylar gibi bir malzeme kullanılır. Son adımda profesyonel bir ultraviyole ışık kullanılarak reçine iyileştirilir.